Bank és Tőzsde: Költő Pénz
A pénzvilág magazinja
2000.4.

A helyszín, mondjuk, egy vállalati parti, a zenekar pergő ritmusokat játszik, miközben a jelen lévő hölgyek és urak feszengve méregetik egy mást, vagy - ami még - rosszabb nemek szerinti bontásban próbálkoznak néhány tánclépéssel. Ugye, önöknek sem idegen a látvány? A megoldás egyszerű: meg kell tanulni táncolni! És nem csupán azért, mert tánctanulás közben kivirul az egyéniségünk, javul a testtartásunk és -felépítésünk, megdolgoztatjuk az agyunkat, vagyis összességében felfrissülünk. Hanem még miért is célszerű elmélyülni e vonzó tudományban?

Vannak, akik nemtől, kortól és foglalkozástól függetlenül ismerkedésre kívánják használni a táncot, s nem szeretnék elvéteni már az első lépést a táncparketten (és a kapcsolatépítés rögös útján). Vannak, akiknek egyszerűen muszáj táncolniuk, mivel számos bálra, partira hivatalosak. Szerencsére ezeken a rendezvényeken általában ritmusos, jól táncolható számokat játszanak a zenekarok (ilyenek például az egyre népszerűbb latin rock slágerei), amelyek lehetővé teszik, hogy ki-ki felvillanthassa a táncórán elsajátítottakat. Mivel a tanárokat a "világtáncprogram " alapján mindenhol egységesen képzik, egy-egy tánc mindenütt ugyanolyan. Így akár egy vadidegennel is jól elboldogulhatunk. Az persze más kérdés, hogy mindenki a saját temperamentuma szerint mozog. Az egyéni koreográfiához mindig a nőnek kell alkalmazkodnia (már csak azért is, mert a hölgyek lazábbak, könnyedebbek).

Ne rémüljünk meg a tanfolyamokon okított klasszikus táncok elnevezésétől (például keringő, tangó, slow fox, quick step, szamba). A megtanult lépések szinte bármilyen zenére "működnek", éppen csak ritmusba kell ültetni őket.

Gondot okozhat, hogy a csoportos tánctanfolyamok adott időpontban zajlanak, ami sokszor nem egyeztethető össze a hosszúra nyúlt munkaórákkal. Ráadásul sokan képtelenek feloldódni több ember előtt. Nekik találták ki a magánórákat, amelyeken teljesen egyénre szabott az okítás: akár százszor is megismételhetünk egy-egy lépést, sőt nem kötelező végigvenni a táncok teljes repertoárját, elég, ha az egyéniségünkhöz illőt gyakoroljuk.

Szaktanácsadónk: Rápolthy Gabriella